joi, 25 noiembrie 2010

Aliati picanti in lupta cu kilogramele

     Chili
 
     S-a strecurat in farfurii prin anul 7500 I.H. si de atunci a castigat "clienti" cata frunza, cata iarba. Si pe buna dreptate! Ardeii iuti sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6, plus potasiu, magneziu si fier. Gustul iute este dat de substanta numita capsaicina, care stimuleaza activitatea creierului si duce la producerea endorfinei - responsabila de starea de bine.

     Sa mananci chili seamana foarte mult cu o plimbare cu un roller-coaster spun nutritionistii, si asta din cauza senzatiilor extreme - acum iti ia gura foc, acum te simti cum nu se poate mai bine. Sa ajungem si la ce te intereseaza mai mult, legatura chili-silueta. Specialisii spun ca, dintre toate condimentele, acesta ar inteti cel mai tare metabolismul si prin urmare ar duce la arderea celor mai multe calorii.

     Piper

     In India, a fost folosit ca medicament, dar si in calitate de condiment din vremuri preistorice. Aparut in secolul V, volumul "Syriac Book of Medicines" ridica in slavi piperul, despre care se spunea ca face minuni in cazul constipatiei, diareei, durerilor de urechi, cangrenelor, bolilor de inima, herniilor, indigestiilor, insomniilor, bolilor de ficat si plamani, durerilor de masele, precum si afectiunilor ochilor.

     Nu exista insa dovezi stiintifice ca piperul este un remediu sigur pentru aceste maladii. Insa cercetatorii il recomanda in cazul balonarilor, spun ca activeaza digestia si stimuleaza metabolismul, ajutand astfel la arderea grasimilor.

     Usturoi

     Are un CV impresionant: ajuta la scaderea colesterolului, reduce riscul aparitiei bolilor de inima, lupta impotriva infectiilor si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Mai mult decat atat, cercetatorii spun ca reduce riscul aparitiei cancerului la stomac, esofag si colon. Louis Pasteur a pomenit pentru prima data despre puterea usturoiului de a distruge bacteriile - inclusiv Helicobacter pylori, responsabila cu aparitia ulcerului si a cancerului la stomac. Specialistii spun ca usturoiul se pricepe de minune sa tina foamea sub papuc - asta inseamna ca, daca la o masa ai consumat usturoi din belsug, nu-ti va mai fi pofta de mancare pentru ceva timp.

     Curry

     O gramada de condimente si-au unit fortele si au alcatuit un ingredient-minune. Compozitia clasica include curcuma, coriandru, chimion, piper, cuisoare, cardamom, ghimbir, nucsoara, tamarin, ardei iute. Si curry-ul, ca si celelalte condimente, a ajuns pe masa cercetatorilor care de curand au anuntat ca acesta poate fi de mare ajutor in lupta cu cancerul (mai precis cancerul de colon, pancreas, de piele si leucemia).

     Studiile au aratat ca extractul de tumeric (sau curcuma, inrudit cu ghimbirul) actioneaza asupra celulelor canceroase si le impiedica sa se inmulteasca. De asemenea, ar ajuta si in cazul bolilor de rinichi, de ficat si in cel al maladiei Alzheimer. Si el pune rapid metabolismul in miscare, de aici si caloriile care dispar una cate una, cate una…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu